Als je gewicht wilt verliezen, of op gewicht wilt blijven dan is het koolhydraatarm eten met een maaltijdbox een goede manier. Als je gewicht wilt verliezen dan kan je een koolhydraatarm dieet volgen. Op gewicht blijven doe je eenvoudig door wat koolhydraatrijke voedingsmiddelen uit je eetpatroon te vervangen. Het lichaam kent drie brandstofsoorten, deze zijn koolhydraten, eiwitten en vetten. Het lichaam geeft de voorkeur aan koolhydraten. Koolhydraten zijn door het lichaam snel om te zetten in energie. Hiervoor zet het lichaam koolhydraten om in glucose, waarna de glucose via het bloed naar de spieren en de hersenen wordt getransporteerd. Het lichaam maakt insuline aan om de glucose in de cellen te kunnen opnemen. Het hormoon insuline is er vaak verantwoordelijk voor dat we te zwaar worden. Onder invloed van het hormoon insuline gaat het lichaam vetten opslaan. De aanwezigheid van het hormoon insuline is voor het lichaam een teken dat er genoeg energie (in de vorm van glucose) is, zodat het vetten opslaat in de vetreserves. Wanneer je een maaltijdbox besteld krijg je alle ingrediënten precies in de juist hoeveelheid (inclusief recepten). Dit kan o.a. bij Ekomenu, HelloFresh en Marley Spoon. Er zijn ook Belgische aanbieders zoals 15gram, foodbag en de simply you box.

 

Door koolhydraatarm te eten voorkomen we dat het lichaam grote hoeveelheden insuline gaat aanmaken. En omdat het lichaam zich niet meer helemaal in zijn energievoorziening kan voorzien met koolhydraten zal het gedwongen worden om ook vetten te gaan gebruiken als brandstof. In Nederland hebben we het probleem dat ons traditionele voedingspatroon te koolhydraatrijk is. Veel mensen eten als ontbijt en lunch boterhammen, welke koolhydraatrijk zijn. En bij het avondeten staat er aardappel, pasta of rijst op het menu, welke ook weer rijk aan koolhydraten zijn. In dit artikel zullen we je een aantal gezonde alternatieven voor deze koolhydraatrijke voedingsmiddelen zodat je een gezonde lunch kan eten, een lunch welke je zal helpen om gewicht te verliezen en op gewicht te blijven. Een gezond gewicht is immers een voorwaarde voor een gezond lichaam en eenvoudig te bereiken met een maaltijdbox.

Gezond lunch suggestie 1: een boerenomelet

Een boerenomelet is ook een traditioneel gerecht. Het is hierbij wel de bedoeling dat je de omelet zonder brood eet. Een omelet maak je door één of meer eieren in een schaal te breken en daar per ei een scheutje melk aan toe te voegen. Waarna je het goed met een vork of klopper klust tot het schuimt. Dit pak je in een koekenpan met wat groenten zoals doperwten, champignons, ui of roerbakgroenten. Hier kan je eventueel nog wat garnalen of spek aan toevoegen. Een omelet is rijk aan eiwitten welke belangrijk zijn als je gewicht wilt verliezen. Eiwitten geven je een langer verzadigd gevoel waardoor je minder snel zal gaan snacken tussen de maaltijden door. Bovendien kost het verteren van eiwitten je lichaam meer energie dan het verteren van koolhydraten waardoor je meer calorieën verbrand. Je doet er goed aan om bij de bereiding van een boerenomelet royaal te zijn met de groenten welke je eraan toevoegt. Groenten bevatten nauwelijks calorieën en ze leveren je essentieel vitamines en mineralen om gezond te blijven. Groenten zijn bovendien rijk aan voedingsvezels, welke zorgen voor een verzadigd gevoel en een gezonde stoelgang.

Gezonde maaltijd suggestie 2: een salade

Een salade bestaat uit rauwkost met daar eventueel wat fruit aan toegevoegd. Rauwkost bevat nauwelijks calorieën en leveren je de nodige vitamines en mineralen. Bij een salade zal je zuinig moeten zijn met het gebruik van dressings. Aan de meeste dressings zijn suikers toegevoegd waardoor deze erg calorierijk kunnen zijn. Je kunt zelf een dressing maken op basis van balsamico azijn, magere yoghurt of extra vergine olijfolie zodat je zeker weet dat er geen suikers in je dressing zitten. Voor het op smaak maken van je dressing kan je gebruik maken van citroensap, peterselie of tuinkruiden. Om je salade eiwitten en een bite te geven kan je een plakjes gekookt ei in je salade verwerken. Of wat stukjes (afgekoelde) gebakken kipfilet, wat Parmezaanse kaas of een handje gebroken noten. Het toevoegen van eiwitrijk voedsel aan je salade zal er voor zorgen dat je langer een vol gevoel hebt.

Gezond gerecht suggestie 3: een groene smoothie

Een groene smoothie is de ideale gezonde lunch voor onderweg of op kantoor. De groene smoothie kan je thuis bereiden en meenemen in een beker welke goed afsluit. Een groene smoothie bestaat uit groene bladgroenten, fruit en een vloeistof. De vloeistof zorgt ervoor dat alles goed mengt en de smoothie goed drinkbaar is. Als vloeistof kan je water, kokoswater, kokosmelk of ongezoete amandelmelk gebruiken. Als groene bladgroente kan je spinazie, boerenkool, veld biet, sla, andijvie of paksoi gebruiken. In principe kan je alle fruitsoorten gebruiken, het fruit zorgt ervoor dat je groene smoothie lekker zoet smaakt. Een groene smoothie helpt je om voldoende groente te eten. We zouden minimaal 250 gram groenten per dag moeten eten, de meeste mensen komen daar echter niet aan. Groene bladgroenten zijn rijk aan chlorofyl (bladgroen) welke belangrijk zijn voor onze gezondheid. Chlorofyl komt niet of nauwelijks in andere voedingsmiddelen voor, groene bladgroenten zijn daarom de belangrijkste bron van chlorofyl. Chlorofyl heeft een reinigende werking voor de lever en de darmen waardoor het risico op darmkanker wordt afgeremd. Daarnaast maakt chlorofyl het bloed basisch wat positief is, bij veel mensen is het bloed namelijk te zuur door het Westerse eetpatroon. Voor een optimale gezondheid dient het lichaam licht basisch te zijn, de organen en lichaamsprocessen functioneren dan het beste. Gezond eten hoeft niet duur te zijn. Je kunt een voordelige maaltijdbox bestellen vanaf €40 per week voor 2 personen (3 maaltijden). Bij HelloFresh en Marley Spoon zijn ook regelmatig scherpe aanbiedingen te vinden waarbij je korting krijgt op je maaltijdbox bestelling.

Gezond eten suggestie 4: zelfgemaakte soep

Aan de meeste soepen welke je in de supermarkt kunt kopen is van alles toegevoegd. Suikers, smaakversterkers, conserveermiddelen en nog meer E-nummers. Als je zelf soep maakt op basis van groenten dan zal deze soep voedzaam zijn en laag in calorieën. Zeker in de winter, als de dagen wat kouder zijn, kan soep een welkome lunch zijn. De warmte van de soep geeft je dan weer de energie om er weer even tegenaan te kunnen. Het voordeel van soep is dat je het voor een paar dagen klaar kan maken. Als je op je werk een magnetron hebt staan dan kan je de soep makkelijk opwarmen. Als je zelf soep maakt laat dat de vermicelli achterwege, dit is namelijk rijk aan koolhydraten. Als je dieetmaaltijden wilt bestellen kun je het beste kiezen voor de maaltijdboxen van Ekomenu. Je ontvangt dan uitsluitend gerechten in je maaltijdbox die passen bij jouw leefstijl en dieet / allergieën.