Als een kopje koffie drinken een van de favoriete momenten van jouw dag is, dan ben je misschien ook op zoek naar koffiezetgeheimen die jouw bakkie naar een hoger niveau tillen. Welnu, in deze blog bespreken we 4 essentiële koffiezettechnieken die, als je ze eenmaal kent, al veel eerder had willen weten! 

1. Maak gebruik van koele koffiebonen

Temperatuur speelt een belangrijke rol bij de kwaliteit van koffiebonen. Wist je dat verschillende studies hebben aangetoond dat het koelen van koffiebonen vóór het malen leidt tot consistentere en beter smakende bonen?  Dit komt omdat gekoelde bonen meer smaak leveren wanneer ze kleinere, meer consistente deeltjes produceren. 

Een handige tip voor koele koffiebonen, is de gewenste hoeveelheid koffiebonen in een luchtdicht bakje doen en in de vriezer te stoppen voordat je naar bed gaat. In de ochtendglorie haal je de koffiebonen uit de vriezer en kun je na het wassen van de bonen beginnen met het zetten van het kopje. 

2. De juiste hoeveelheden

Het gebruik van een weegschaal lijkt misschien zinloos, maar het biedt je de mogelijkheid om hoeveelheden af te meten voordat je je koffie zet. Dit is een gemakkelijke manier om de kwaliteit en consistentie van jouw kopje koffie te verbeteren. De verhouding tussen bonen en water is een belangrijk aspect bij het zetten van een goed kopje koffie.

Daarnaast kun je verschillende verhoudingen proberen en jouw favoriete smaak ontdekken. Over het algemeen gezien wordt er 55 gram koffie per 1 liter water aanbevolen. Maar het is natuurlijk aan jou om verschillende verhoudingen en smaken te verkennen.

3. Malen voor het brouwen

Ja, gemalen bonen kopen kan waardevolle tijd besparen in alle ochtendhaast. Maar, gemalen koffie verliest na verloop van tijd smaak door langdurige blootstelling aan lucht, waardoor het minder smaakvol wordt wanneer het gezet wordt. Daarom is het slim om jouw koffie zelf te malen alvorens het brouwen. 

Bij het zelf malen van de bonen is het slim om te investeren in het juiste soort molen. Kwalitatieve staafmalers leveren vaak een consistenter product op dan goedkopere messenmalers. 

Wil je alle benodigdheden in huis voor dat perfecte kopje koffie? Bij De Koffiebaron vind je alles wat je nodig hebt, met een rijke keuze aan koffiesoorten en toebehoren zoals koffiemolens. 

4. Koffie met een druppelaar

Een traditioneel koffiezetapparaat kent een belangrijk aspect dat de kwaliteit van jouw kopje koffie kan beïnvloeden: een druppelaar. In tegenstelling tot veel automatische koffiezetapparaten, die koffie zetten door de gemalen koffie in verschillende kleine waterstraaltjes te laten weken, kunnen de bonen bij een druppelaar in één gelijkmatige stroom verzadigen, waardoor het temperatuurverlies als gevolg van het grotere oppervlak wordt beperkt!