Glühwein, sommige van ons zullen het kennen en andere hebben er misschien nooit van gehoord. De kans is groot dat de wintersporters onder ons er wel eens van gehoord hebben. Dit alcoholische drankje wordt vaak gedronken op skivakantie maar ook op de Duitse kerstmarkten zijn ze erg populair. Het drankje wordt geassocieerd met gezelligheid en een warm gevoel. De basis van deze wijn bestaat uit rode wijn. Maar de traditie komt niet van de Duitse kerstmarkten af het begon eigenlijk in het midden van Europa. 

Terug in de tijd

Om de geschiedenis van dit drankje te achterhalen moeten we een heel eind terug in de tijd gaan. De eerste vormen van Glühwein komen namelijk uit de 2de eeuw en zelfs de romeinen maakten al gebruik van dit drankje om warm te blijven. In Rome werd er een verwarmde en gekruide wijn gedronken, het eerste recept van de glühwein. Het is recept is snel verspreid doordat de Romeinen veel door Europa heen trokken en door de verovering van vele landen. 

De oudste Glühwein

De oudste Glühwein die ooit gevonden is was afkomstig van graaf John IV van katzenelnbogen. Hij was maar liefst de eerste teler van de Riesling druiven waar tot nu de dag nog steeds Bordeaux van wordt gemaakt. Deze is gedateerd uit 1420. De glühwein zoals wij hem nu kennen is ontstaan aan het einde van de middeleeuwen en is ontstaan in de winter van 1956. Er werd toen in Duitsland een variant gemaakt die was gebaseerd op een mengsel van wijn, kruiden en fruit. Hier komt de Duitse naam glühwein ook vandaan. Meer weten over wijn, bekijk dan het WijnFantasie Blog.

Jaren tachtig

Tot in de jaren tachtig van de vorige eeuw dronken Nederlanders de welbekende glühwein eigenlijk alleen over de grenzen. De landen waarin het drankje toen erg populair was waren: Oostenrijk, Duitsland en Zwitserland. In deze landen werd en wordt het veel gedronken rond de kerst en de jaarwisseling. In Nederland hadden we al genoegen met een lekkere bak koffie of chocomel. Pas sinds de Duitse kersttradities zich meer in Nederland bevonden en de kerstmarkt hier tot leven kwamen werd de glühwein meer in Nederland gedronken. Het recept is de afgelopen 6 jaar ook niet meer veel ontwikkeld.