Op feestjes en festivals schenken ze natuurlijk speciale wijnen: party wijnen. Je zult niet vaak zien dat ze op festivals dure wijnen hebben. De meeste wijnen zijn natuurlijk goedkoop zodat ze hier het meeste geld aan kunnen verdienen. Na een paar wijntjes verder proef je toch het verschil niet tussen een duur en goedkoop wijntje. 

 

Er bestaat nu ook een speciaal soort party product namelijk: Mousserende wijn zoals champagne die alleen gemaakt is om te poppen en mee te spuiten. Dat gebeurd natuurlijk veel in clubs en kroegen. Maar welke wijn moet je nou zelf kopen als je een feestje wil geven? Wat is de ideale party wijn?

Welke wijn op feestjes drinken?

Het verschilt natuurlijk per persoon welke wijn je het lekkerst vindt. Meestal bieden ze op feestjes een klein aanbod wijnen aan wat meestal: wit, rood en rosé is. Dan heb je ook vaak nog de keuze tussen zoet en droog. Soms hebben ze een nog kleiner aanbod wijnen en selecteren de wijnsoorten die het meest gedronken wordt. Dan moet je net weer pech hebben dat jouw favoriete wijn er niet tussen zit. De meeste party wijnen die worden gedronken zijn droge witte wijn en rode wijn. Alleen welk merk fles wijn moet je dan kopen? 

 

Het verstandigste is dan om wijn aan te schaffen die niet te zuur is en niet te zwaar op de maag vallen. Doordat het zwaar op de maag valt krijgen mensen sneller een opgeblazen en voller gevoel en dat is in het geval van een feestje natuurlijk niet de bedoeling. Bij de witte droge wijn kan je het beste een Italiaanse Grillo een Franse Sauvignon Blanc of een Chardonnay. Bij rode wijn kan je het beste een Italiaanse Cabernet-Merlot of een Oostenrijkse ST. Laurant aanschaffen. Natuurlijk kan je ook aan de gasten die op jou feest komen vragen welke wijn ze het liefst drinken en het lekkerst vinden.

Hoeveel wijn?

Hoeveel wijn moet je dan ongeveer inkopen als je een feestje gaat geven? Je moet ongeveer duidelijk hebben hoeveel mensen er gaan komen op het feest en wat ze gaan drinken. Als je weet dat de ene gast bier drinkt in plaats van wijn hoef je die al niet mee te rekenen. Dan moet je gaan inschatten hoeveel wijn iedereen gaat drinken. Komen er bijvoorbeeld snelle en stevige drinkers of gasten die het maar bij een wijntje houden omdat ze de BOB van de avond zijn? 

 

Er zijn gelukkig wel een soort van richtlijnen waar je je inkopen op zou kunnen baseren. Zo drinken de meeste mensen vaak iets meer wit dan rood en in het eerste uur van het feest worden er drie glazen per persoon gedronken. Daarna neemt het aantal af. Dit kan komen omdat sommige mensen op feestjes hun plek moeten vinden en in moeten komen en een aantal wijntjes daar goed bij helpen.